Ketos symptom – är de normala och ofarliga?
När kroppen går in i ketos, eller ketosis så tillkommer ett antal ketos symptom. Det vanligaste, som händer nästan alla, är att andedräkten förändras, den blir frän och luktar lite som aceton. Ofta kallar man denna andedräkt för just acetonandedräkt.
Ett annat ketos symptom är huvudvärk, men det är enligt utsago något som försvinner efter ett par dagar i ketostillstånd. Huvudvärken kommer från att hjärnan måste börja använda sig av annat bränsle än kolhydrater, vilket den är van vid. Vissa menar att kolhydrater är hjärnans enda bränsle, men den kan också arbeta med just ketoner som skapas när bristen på kolhydrater blir för stor. Dock krävs det lite omställning och därför upplever man huvudvärk.
Under en diet med begränsat intag eller fullständig avsaknad av kolhydrater så upplever många ett vagt illamående till och från. Illamåendet kan komma när man anstränger kroppen vid t ex träning, eller om det har gått för lång tid mellan måltider. Det är kroppens sätt att påminna en om att den inte mår bra och vill ha föda/kolhydrater.
De första dagarna i ketosis blir man ofta lite håglös och nedstämd. Detta ketos symptom uppstår främst hos de som tidigare levt på en kost med rikligt med kolhydrater och socker. Det är belöningssystemet i kroppen som protesterar och undrar var belöningen/sockret tar vägen. Då infinner sig ofta ett sötsug som går över efter ett par-tre dagar.
Trötthet och yrsel är andra vanliga ketos symptom och är som värst de första dagarna i ketos, men kan dyka upp lite då och då om man håller på med dieten under en längre tid. Eftersom kolhydrater är ett sådant effektivt bränsle blir kroppen lite ur balans när den hela tiden måste kämpa med sekundära bränslekällor.
Ketos är inte ett farligt tillstånd för friska människor. Lider man av typ-1 diabetes kan det dock vara livshotande då det kan framkalla extrem insulinbrist vilket leder till skyhöga blodsockervärden som kroppen inte kan dra nytta av. Blodet blir då surt i brist på riktig energi och det kan vara ett livshotande tillstånd. Typ-2 diabetiker löper inga sådana risker.
Varför vill man då försätta sin kropp i ketos? Om inga kolhydrater tillförs systemet går kroppen över till att använda fett som främsta bränsle och ens lagrade fett börjar «rinna av en». Fett bränner dessutom fett så en föda bestående av rikligt med fett och protein är viktigt. Äter man heller inget fett under en kolhydratreducerad kost så har kroppen inget bränsle och slutar fungera som den ska. Proteiner behövs för att bevara kroppens muskelmassa.
Om man tränar hårt samtidigt som man kör en kolhydratreducerad diet så kan det vara en god idé att äta något med kolhydrater just innan och efter träning så att kroppen orkar prestera bra. För ett personligt program kan man rådgöra med en personlig tränare som även är insatt i kolhydratsnåla dieter.
När man har nått sitt mål med LCHF-dieter så bör man introducera kolhydrater i sin kost ganska långsamt för att inte återigen chocka systemet. Äter man massor av kolhydrater på en gång så kan ketos symptom som de nämnda här ovan komma tillbaka.