LCHF för nybörjare
Vad är LCHF?
LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ungefär Lite kolhydrater och mycket fett. Detta är en ganska ny benämning på en kostplan som använts i mer hundra år som ett sätt att gå ner i vikt. Det var dr. William Banting som först dokumenterade dieten och gav ut den i folderform till överviktiga patienter. Han såg att när människor drog ner på socker, öl, bröd och potatis så tappade de i vikt väldigt snabbt.
LCHF-dieten enligt Bantings modell glömdes bort under mitten av 1900-talet och man började fokusera på att istället ta bort allt fett ur kosten, vilket också fungerar i teorin, men människor gick hungriga och föll lättare för frestelser.
Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna. Man får äta sig mätt av massor av goda livsmedel som är rika på protein och – framför allt – fett. Det är ovant för människor som försökt gå ner i vikt tidigare att plötsligt tvingas lägga till en massa fett i sin mat, fettet som man tidigare trott var den vackra figurens värsta fiende! Anledningen ligger i att om kroppen känner sig trygg med vetskapen om att fett hela tiden delas ut i överflöd, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nästan ohämmat.
Proteinintaget ska vara på ungefär samma nivå som man tidigare också fått rekommenderat, möjligen något högre. En bra fördelning ser ut ungefär såhär:
Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10
Detta gäller alltså för normal LCHF, varken superstrikt eller lite mer generös. Vilken nivå man själv mår bra av att ligga på får man experimentera fram, men för att snabbt gå ner i vikt är det bra att äta så lite kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en enda kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången och fettförbränningen.
Äta gott med LCHF
I början kan det kännas tufft att avsäga sig saker som tidigare fyllt ens måltider, som pasta, ris, bröd, potatis, rotfrukter – och sötsaker förstås. Vad lägger man nu bredvid köttet? Och hur ordnar man nu fredagsmys? Och vad kan man dricka egentligen?
I takt med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så enkel som möjligt att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, äta LCHF-pasta och sjögräsnudlar, och njuta av tiramisu, cheesecake och några rutor mörk choklad då och då. Den som verkligen undersöker möjligheterna inom LCHF behöver inte sakna någonting alls.
När det gäller dryck så är kolsyrat vatten både gott och läskande, särskilt om man smaksätter det. Gert Strand AB:s Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- och kalorifria smakgivare till kolsyrat vatten – oavsett man handlat det från butik eller kolsyrat själv.
I Aromhusets sortiment finns också kaffearomer, gräddaromer och et supergoda sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att smaksätta fet yoghurt med och tillsammans med en eller två droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, helt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.