Varför tror vissa att ketos är dåligt?
Utgångspunkten är att om en kropp bränner mycket fett som energi, så får man inte får “tillräckligt” med glukos.
Efter studerier av personer med nedsatt kolhydrat kost, finns det inga tecken att så är fallet.
Kroppen måste ställa om sig från glykos till fettförbränning och det kan innebära en kort period av anpassning – mindre än en vecka i de flesta fall.
Även om det är sant att kroppen inte kan bryta ner fett till glukos (men intressant den använder glukos för att göra fett), kan kroppen omvandla en del av proteinet vi äter till glukos.
Detta fungerar bra för folk som inte tål mycket socker, eftersom denna omvandling sker långsamt så att det inte blir plötsliga toppar blodsocker.
Ett farligt tillstånd som kallas ketoacidos kan utvecklas hos dem med typ 1-diabetes, och det förväxlas ibland med vanliga ketos.
Kroppen undviker vanligtvis detta tillstånd genom att producera insulin, men personer med typ 1-diabetes är oförmögna att producera insulin.